A pálinka világa - Quintessence - 2016
A pálinka világa - Quintessence - 2016
A kötet megjelenésével egy küllemében és tartalmában is elegáns, igényes, szakmailag megalapozott újszerű könyvsorozat indul el
önálló útján. A „Quintessence Pálinkás Könyvek” a jövőben is minden évben megújulva, bővülve, idővel tematizálva hozzájárul-
nak a pálinkakultúra sokirányú fejlődéséhez.
Jelen ‒ múlt ‒ jövő! A könyv e három fejezet mentén tagolódik: I. Gyökerek ‒ múlt, II. Értékek – jelen, III. Lehetőségek – jövő.
E hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egé-
szen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a
maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami tovább-
gondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi
pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését.
A Gyökerek ‒ múlt fejezetben a teljesség igénye nélkül szerettük volna bemutatni azt a változatosságot, ami a pálinka kultúr-
történetének múltját feltáró forrásanyag sokszínűségére jellemző. Igyekeztünk úgy kiválasztani a regesztákat, hogy azok lehetőség
szerint felöleljék a pálinka művelődés-, gazdaság- és társadalomtörténetének egy-egy fontos epizódját.
Az Értékek – jelen fejezetben az idei Quintessence Pálinkaverseny kereskedelmi főzdéi által forgalmazott pálinkák legjavát,
azok aranyérmes tételeit mutatjuk be, mint a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítő, reprezentáló, a nagyközönség számára
is hozzáférhető termékeket. S mivel évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni ne-
vezések is, fontosnak tartottuk, hogy a pálinkák, párlatok értékelése angolul is megjelenjen. A Quintessence Pálinkaverseny az
elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa legnagyobb pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát.
Újszerű kezdeményezésként a pálinkák, párlatok bemutatását kiegészítettük Magyarország örökös sommelier bajnokának, Szik
Mátyásnak az ajánlásával, hogy az egyes termékeket a mai top gasztrokultúrában leginkább milyen ételekhez fogyasszuk, hogy az
aromák, illatok és ízek tökéletes összhangban legyenek, hogy fogyasztásuk semmihez sem hasonlítható gasztronómiai élményt
biztosítson minden fogyasztónak.
A Lehetőségek – jövő fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket nyújt,
hogy a pálinkák még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a fahordós érle-
lésről, az alma és a som gyümölcsök pálinkakészítés során lehetséges tudatosabb felhasználásáról tájékozódhatnak a tisztelt olvasók.
Takács László
szerkesztő,
a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója
Sorozat: Quintessence
Szerkesztő: Takács László
Kategória: Gasztronómia