Spájz
Spájz
Bár Saly Noémi azt írja magáról, hogy nem gasztroguru és nem is
"legendás háziasszony", e gyönyörű könyvéből mégis az derül ki,
mi mindent lehet hókuszpókuszok nélkül újrateremteni.
Kiváló alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből, melyekhez
vágódeszka, vájdling és éles kiskés illik; nagy lábos, merőkanál,
szűrőkanál, üvegek és celofán. Ennyi az egész.
Az én nőrokonaim is káposztát, tököt és tormát
reszeltek, gyümölcsöt magoztak, és konyhájuk
csábító illatokkal telt meg. Eperillattal,
a vékonyhéjú paradicsoméval, meggyszörpével,
a rotyogó
baracklekváréval, vagy
éppen a friss kaporéval. Mint a madár éneke - természetes volt,
hogy a háziasszony a hosszú télre, ünnepekre vagy vendégségre
készülve sosem jött zavarba.
Saly Noémi könyve ezt az egyszerű, mégis sokszínű életgazdagságot
kínálja olvasójának - a "spájz" mikrovilágában is a bensőséges,
humanizált életet. Mert egy szép mai spájz - akár a poézis;
nincs ennél magasztosabb.