A könyvek illata - írások a nanogyémántokról, a csokoládéról és egyéb kémiai érdekességekről
A könyvek illata - írások a nanogyémántokról, a csokoládéról és egyéb kémiai érdekességekről
A kémia nem egyszerű tudomány – de lehet róla érthetően beszélni. Azt is be lehet vallani, hogy néha maguk a tudósok sem ismerik fel kollégájuk cikkének nagyszerűségét. A leírt csoda így aztán Csipkerózsika-álmába merül, a királyfi csókjáig. John Turkevich már 1951-ben ismertette, hogyan lebegtethetők arany nanorészecskék folyadékokban. Ám eredménye csak 46 év alvás után ébredt fel: ekkor kezdtek arany nanorészecskéket alkalmazni daganatok kimutatására és gyógyszerek célba juttatására. A kémikusok segítségére gyakran egészen különleges területeken van szükség. A nyomozók például nehezen boldogultak volna nélkülük, amikor 2006-ban Londonban polóniummal gyilkolták meg a KGB–FSZB egykori tisztjét, Alekszandr Litvinyenkót.
Braun Tibor vegyészprofesszor, a tudományos ismeretek terjesztésének elkötelezett híve, humorral fűszerezve mutatja be a kémikusok munkáját, olyan kérdéseket megválaszolva, mint hogy elődeink miért is puhították a nyereg alatt a húst, mit evett Ötzi utoljára, de még arra is fény derül, hogy a tudásszomját csillapítani vágyó olvasó milyen kémiai összetevőjű illatokat élvezhet könyvlapozgatás közben.