Az Atlantisz Könyvkiadó oldala és webáruháza. Vásárlás, rendelés, import egy helyen!


  The Atlantisz Publishing House 2020. április 09. csütörtök Kedvencek közé | Kezdőlapnak beállítom  
  On-line rendelés esetén 20% kedvezmény minden Atlantisz-kötetre és 10% kedvezmény minden raktáron levő könyvre!      |     Ismerkedjen meg kedvezményeinkkel!

Könyvrendelés

Kiemelt híreink


A könyvrendeléseket továbbra is folyamatosan teljesítjük2020. március 18-tól az Atlantisz Könyvsziget átmenetileg zárvaRendkívüli nyitva tartás az Atlantisz Könyvszigeten 2020. március 17-én
Összes hír, esemény

Atlantisz Könyvkiadó

Hírlevél

Ha szeretne rendszeresen értesí- tést kapni akcióinkról, kiadvá- nyainkról, iratkozzon fel hírleve- lünkre!

Könyvkereső


Részletes kereső
Ha webáruházunkban vásárol, kérjük, előbb regisztráljon! | Vásárlási útmutató


Indusztria bűvöletében : fejlesztéspolitika és a szocialista

Bolti ár: 3500 Ft

Internetes ár: 3150 Ft (10% kedvezmény)

Elérhetőség: Megvásárolható

Borító: Kötött

ISBN: 9789638663511

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2004

Kiadó: 1956-os Intézet

Kategóriák: Történelem/20-21. század, Magyar történelem


Mennyiség (db):
 Ismertető

INDUSZTRIA: az ipar, az iparosítás istennője a XX. századi mitológiában, a tervezők és mérnökök patrónusa. Attribútuma a gyárkémény. Kultusza Európában 1945 után erősödött meg, a legnagyobb hatást az ötvenes-hatvanas években fejtette ki. Tisztelői feltétlenül hisznek az ipar felsőbbrendűségében, s az erőszakos térítéstől sem riadnak vissza. Az utóbbi években követőinek száma erőteljesen megfogyatkozott, ám ideológiai hatása különféle áttételeken keresztül ma sem elhanyagolható. Így szólhatna a szócikk Indusztriáról.
Germuska Pál könyve arra tesz kísérletet, hogy egy magyar városcsoport - Ajka, Dunaújváros (Sztálinváros), Kazincbarcika, Komló, Oroszlány, Ózd, Salgótarján, Százhalombatta, Tatabánya, Tiszaújváros (Leninváros) és Várpalota - sorsán keresztül bemutassa indusztria kultuszának hazai fejlődéstörténetét, strukturális, területi (regionális) és települési következményeivel egyetemben. Eddig javarészt publikálatlan levéltári és statisztikai források feldolgozásával, hazai és külföldi gazdaságtörténeti, szociológiai, közgazdasági, település- és gazdaságföldrajzi szakmunkák felhasználásával igyekszik választ adni a következő kérdésekre:
Hogyan viszonyult egymáshoz a XX. század első felében a hazai iparfejlődés és az urbanizáció? Történt-e alapvető változás 1945 után?
Mikor és milyen indokok alapján született döntés az új iparvárosok kiemelt fejlesztéséről, s mennyi pénzt áldoztak erre a következő évtizedekben?
Hogyan tartotta meg kivételezett helyzetét a tizenegy város?
Milyen elveket és elvárásokat fogalmaztak meg a különféle ipar- és területfejlesztési programok és középtávú tervek, s ezekből mennyit sikerült megvalósítani?
Történt-e lényeges változás a beruházási források területi és települési elosztásában az ötvenes és nyolcvanas évek között?
Mi az összefüggés Gary (Indiana, Amerikai Egyesült Államok), Magnyitogorszk (Szovjetúnió) és Sztálinváros között?
Hogyan hatottak a nyugati építészeti és várostervezési ideák a Szovjetúnióban, s aztán hogyan adaptálták ezeket nálunk?
Mennyire sikerült megvalósítani a szovjet várostervezési és -fejlesztési elméleteket ezekben az iparvárosokban, s milyen térszerkezet alakult ki ennek eredményeként?
A könyvet 84 korabeli fénykép illusztrálja, ízelítőt adva a városlakók életéből is.


Az Ön hozzászólása

Belépés


Megjelent köteteink

ajanlokep

Lapozzon bele!

Sorozataink

Támogatóink


Részletes kereső
Könyvrendelés Címlap Részletes keresés Az Atlantisz könyvei Megjelent kötetink Sorozatok szerint Szerzők szerint Boltunkból azonal elvihető Szerzők szerint Cím szerint Témakör szerint Külföldi könyvbeszerzés Külföldi könyvkiadók Egyedi megrendelések Vásárlási tudnivalók Vásárlási tájékoztató Kedvezmények Miért az Atlantisz? Gyors import, kedvező ár Sürgős rendelések Különleges beszerzések A rendelés módjai Impresszum, kapcsolat Kapcsolatfelvétel Fejlesztés, grafika Hírek, események Hírek Atlantisz könyvkiadó Atlantisz könyvprogram The Atlantisz Publishing House Könyveink Az Atlantisz Könyvsziget Recenziók időrendben Szerzőink Munkatársaink Védnökeink és támogatóink Mentsen könyvet! Könyvkiadónk története Fotógaléria Kiemelt külföldi partnereink Letöltheto anyagok Sorozatok borítói Plakátok Panorámafotók Háttérképek Képernyővédő
Vissza a lap tetejére