Az Atlantisz Könyvkiadó oldala és webáruháza. Vásárlás, rendelés, import egy helyen!


  The Atlantisz Publishing House 2020. február 24. hétfő Kedvencek közé | Kezdőlapnak beállítom  
  On-line rendelés esetén 20% kedvezmény minden Atlantisz-kötetre és 10% kedvezmény minden raktáron levő könyvre!      |     Ismerkedjen meg kedvezményeinkkel!

Könyvrendelés

Kiemelt híreink


Ünnepi nyitva tartás 2019 decemberében az Atlantisz Könyvszigeten Atlantisz Könyvkiadó & Atlantisz Könyvsziget az Ünnepi KönyvhétenKis Könyves Éj 2019. április 26-án az Atlantisz Könyvszigeten
Összes hír, esemény

Atlantisz Könyvkiadó

Hírlevél

Ha szeretne rendszeresen értesí- tést kapni akcióinkról, kiadvá- nyainkról, iratkozzon fel hírleve- lünkre!

Könyvkereső


Részletes kereső
Ha webáruházunkban vásárol, kérjük, előbb regisztráljon! | Vásárlási útmutató


Zsidó és keresztény filozófusok a középkorban - Maimonidész elődei és hatástörténete

Bolti ár: 3000 Ft

Internetes ár: 2700 Ft (10% kedvezmény)

Elérhetőség: Megvásárolható

Borító: Ragasztott

ISBN: 9789638159342

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2016

Kiadó: Logos Kiadó

Fordító: Tatár György

Szerkesztő: Babits Antal

Kategóriák: Vallás/judaisztika, Vallás/kereszténység, Filozófia/vallásfilozófia, Filozófia/középkor


Mennyiség (db):
 Ismertető

A 12. századi egyetemes gondolkodás egyik legjelentősebb mestere az a zsidó filozófus, akit görögös névalakban Maimonidészként (1138-1204) ismerünk. Ő egy személyben is reprezentálja a könyvünkben vizsgált szellemi kölcsönhatásokat. Córdobában született, de tizenhárom évesen már menekülnie kellett a korabeli almohád üldözések miatt, s ezért végigvándorolta a fél világot, kezdve a sort a marokkói Feztől, Jeruzsálemen keresztül élete utolsó színhelyéig, Ó-Kairó külvárosáig, a korabeli zsidóság egyik szellemi fellegváráig, Fostatig. Menekülése közben rövidebb-hosszabb időt töltött az adott helyek legjelentősebb mestereinél, s így kézenfekvő volt számára az a kivételes lehetőség, hogy személyesen ismerje meg korának kiemelkedő gondolkodóit, s azok tanításait.
Ebben a szellemi környezetben egyaránt beavatást kapott a korabeli zsidó és muszlim tanításokba, melyeket enciklopédikus elméjével szintézisbe állított, s ezek összegző eredményeit később továbbadta a következő nemzedékek számára. Ennek tudható be az is, hogy a skolasztika nagy képviselői, kezdve a sort Albertus Magnusszal, majd az ő legtehetségesebb tanítványával, Aquinói Tamással, nemcsak kiválóan ismerték latin fordításban Maimoni korszakos művét, A tévelygők útmutatóját, hanem azt számos alkalommal felhasználták és idézték is, elsősorban a Szentírás értelmezésénél, valamint az istenérvek tekintetében.
Útmutatójával nemcsak zsidó és arab körökben keltett igen nagy feltűnést, hanem a keresztény skolasztikusokra gyakorolt hatásával is beírta magát a bölcselet történetébe. Aktualitásából mit sem vesztett napjainkban sem, hiszen a hit és tudás szintézisének keresése ma is mélyen foglalkoztatja az egyetemes vallásbölcselet művelőit. Nem véletlen az sem, hogy gyakran nevezték a „zsidó Arisztotelésznek”, mint aki a metafizikai kérdéseket sikeresen összhangba hozta a Szentírás tanításaival. Az általános közvélekedés szerint Maimoni a „második Mózes”, aki a tudatlanság Micráimjából (Egyiptom) újra ki tudta vezetni a zsidóságot.
A történelem során sok vitára és félreértésre adott már okot ez a könyv, de tény, hogy máig a nemzetközi kutatás érdeklődésének középpontjában van, és a legtöbbet magyarázott és idézett középkori zsidó műként tartják számon, amelyet időről-időre új fordításokkal aktualizálnak. Ezért az Útmutató átfogó ismerete megkerülhetetlen a vallásbölcselet kutatói számára.

Babits Antal

Az Ön hozzászólása

Belépés


Megjelent köteteink

ajanlokep

Lapozzon bele!

Sorozataink

Támogatóink


Részletes kereső
Könyvrendelés Címlap Részletes keresés Az Atlantisz könyvei Megjelent kötetink Sorozatok szerint Szerzők szerint Boltunkból azonal elvihető Szerzők szerint Cím szerint Témakör szerint Külföldi könyvbeszerzés Külföldi könyvkiadók Egyedi megrendelések Vásárlási tudnivalók Vásárlási tájékoztató Kedvezmények Miért az Atlantisz? Gyors import, kedvező ár Sürgős rendelések Különleges beszerzések A rendelés módjai Impresszum, kapcsolat Kapcsolatfelvétel Fejlesztés, grafika Hírek, események Hírek Atlantisz könyvkiadó Atlantisz könyvprogram The Atlantisz Publishing House Könyveink Az Atlantisz Könyvsziget Recenziók időrendben Szerzőink Munkatársaink Védnökeink és támogatóink Mentsen könyvet! Könyvkiadónk története Fotógaléria Kiemelt külföldi partnereink Letöltheto anyagok Sorozatok borítói Plakátok Panorámafotók Háttérképek Képernyővédő
Vissza a lap tetejére