Az Atlantisz Könyvkiadó oldala és webáruháza. Vásárlás, rendelés, import egy helyen!


  The Atlantisz Publishing House 2019. október 23. szerda Kedvencek közé | Kezdőlapnak beállítom  
  On-line rendelés esetén 20% kedvezmény minden Atlantisz-kötetre és 10% kedvezmény minden raktáron levő könyvre!      |     Ismerkedjen meg kedvezményeinkkel!

Könyvrendelés

Kiemelt híreink


Atlantisz Könyvkiadó & Atlantisz Könyvsziget az Ünnepi KönyvhétenKis Könyves Éj 2019. április 26-án az Atlantisz Könyvszigeten2019. február 15-én megváltozott nyitvatartás az Atlantisz Könyvszigeten
Összes hír, esemény

Atlantisz Könyvkiadó

Hírlevél

Ha szeretne rendszeresen értesí- tést kapni akcióinkról, kiadvá- nyainkról, iratkozzon fel hírleve- lünkre!

Könyvkereső


Részletes kereső
Ha webáruházunkban vásárol, kérjük, előbb regisztráljon! | Vásárlási útmutató


Kutatások a filozófiáról és a Kabbaláról a középkori zsidó gondolkodásban

Bolti ár: 3000 Ft

Internetes ár: 2700 Ft (10% kedvezmény)

Elérhetőség: Megvásárolható

Borító: Ragasztott

ISBN: 9789638159144

Nyelv: magyar

Méret: 24

Oldalszám: 323

Kiadó: Logos Kiadó

Fordító: Saly Noémi

Szerkesztő: Babits Antal

Kategóriák: Filozófia/középkor, Filozófia/vallásfilozófia, Vallás/judaisztika


Mennyiség (db):
 Ismertető

Georges Vajda (1908-1981), a világhírű, magyar származású filozófiatörténész és orientalista egyedülálló kutatásokat folytatott azokról a középkori zsidó és arab filozófusokról és misztikusokról, akiknek a művei nagyrészt máig kiadatlanok, csak kéziratos formában hozzáférhetők.
Ebben a kötetben a szerző először a középkori filozófiai gondolkodást szembesíti a kabbala kevesek által ismert tanításaival, két, nagyjából kortárs szerző, a filozófus-teológus Smúél ben Júda ibn Tibbon, illetve a kabbalista Jákób ben Séset írásain keresztül. A két gondolkodó bemutatása révén Vajda megismerteti az olvasót azzal a szellemi légkörrel, amelyben egyrészt hódító útjára indul Maimonidész főműve, A tévelygők útmutatója, másrészt virágkorát éli a középkori zsidó misztika, a kabbala. A szövegelemzések során Vajda a források Gershom Scholem és iskolája által megkezdett feldolgozását és értékelését folytatja, és vezeti nagy mélységekig.
A kötet második része a 14. századi toledói zsidó filozófus, Jószéf ben Ábrahám ibn Waqár főművével foglalkozik, melynek címe Értekezés a vallás és a filozófia összebékítéséről. Ibn Waqár békeszerzési kísérlete annak idején kudarcot vallott ugyan, ám a műből megtudhatjuk, milyen ellentétek feszültek a korabeli filozófusok és a kabbalisták között, s miképpen vélte ezeket elsimíthatónak egy becsülettel és felelősségteljesen gondolkodó késő-középkori értelmiségi. A filozófusok egyebek közt a világ örökkévalóságát hirdették, s biztosnak vélt premisszákra építettek, a kabbalisták viszont nagyrészt elvetették ezeket a tételeket és bizonyítási módszereket, s csak a misztikus prófétai hagyományt fogadták el, melynek örököseiként egyedül ők ismerték a „világkormányzás” módjának szimbolikáját.
A könyv harmadik része az előzőekben felvetett kérdésekkel kapcsolatos további szövegek fordításával és rövidebb, egy-egy résztémával foglalkozó írásokkal szolgál.
Georges Vajda egyedülálló érdeme, hogy műveiben a középkori zsidó filozófia, teológia és misztika mellett a másik két nagy monoteista vallásra, illetve az ókori görög filozófiára vonatkozó tudományos eredményeket is ötvözi. Tudományos módszere – amellyel iskolát teremtett – ezért nemcsak a judaisztika, hanem az ókor- és középkorkutatás és a filozófiatörténet iránt érdeklődők számára is útmutató.

Babits AntalBelépés


Megjelent köteteink

ajanlokep

Lapozzon bele!

Sorozataink

Támogatóink


Részletes kereső
Könyvrendelés Címlap Részletes keresés Az Atlantisz könyvei Megjelent kötetink Sorozatok szerint Szerzők szerint Boltunkból azonal elvihető Szerzők szerint Cím szerint Témakör szerint Külföldi könyvbeszerzés Külföldi könyvkiadók Egyedi megrendelések Vásárlási tudnivalók Vásárlási tájékoztató Kedvezmények Miért az Atlantisz? Gyors import, kedvező ár Sürgős rendelések Különleges beszerzések A rendelés módjai Impresszum, kapcsolat Kapcsolatfelvétel Fejlesztés, grafika Hírek, események Hírek Atlantisz könyvkiadó Atlantisz könyvprogram The Atlantisz Publishing House Könyveink Az Atlantisz Könyvsziget Recenziók időrendben Szerzőink Munkatársaink Védnökeink és támogatóink Mentsen könyvet! Könyvkiadónk története Fotógaléria Kiemelt külföldi partnereink Letöltheto anyagok Sorozatok borítói Plakátok Panorámafotók Háttérképek Képernyővédő
Vissza a lap tetejére