Az Atlantisz Könyvkiadó oldala és webáruháza. Vásárlás, rendelés, import egy helyen!


  The Atlantisz Publishing House 2020. április 01. szerda Kedvencek közé | Kezdőlapnak beállítom  
  On-line rendelés esetén 20% kedvezmény minden Atlantisz-kötetre és 10% kedvezmény minden raktáron levő könyvre!      |     Ismerkedjen meg kedvezményeinkkel!

Könyvrendelés

Kiemelt híreink


2020. március 18-tól az Atlantisz Könyvsziget átmenetileg zárvaRendkívüli nyitva tartás az Atlantisz Könyvszigeten 2020. március 17-énÜnnepi nyitva tartás 2019 decemberében az Atlantisz Könyvszigeten
Összes hír, esemény

Atlantisz Könyvkiadó

Hírlevél

Ha szeretne rendszeresen értesí- tést kapni akcióinkról, kiadvá- nyainkról, iratkozzon fel hírleve- lünkre!

Könyvkereső


Részletes kereső
Ha webáruházunkban vásárol, kérjük, előbb regisztráljon! | Vásárlási útmutató


Noli me legere! – Tanulmányok Maurice Blanchot-ról

Bolti ár: 2900 Ft

Internetes ár: 2610 Ft (10% kedvezmény)

Elérhetőség: Megvásárolható

Borító: Fűzött

ISBN: 9786155131370

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2014

Kiadó: Pongrác Kiadó

Kategóriák: Irodalomtudomány


Mennyiség (db):
 Ismertető

Maurice Blanchot (1907–2003) író, irodalomkritikus, filozófus a XX. század második felének egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb, egyben legtitokzatosabb francia gondolkodója.

A század szellemi térképén Blanchot nem csupán fontos helyet foglal el, de maga is nagyban hozzájárult e térkép megrajzolásához. Szürreális regények, éleslátó kritikák és nagyívű elméletek megfogalmazója, mindeközben írásai recepciós csomópontok is, melyek nélkül számos összefüggés nem vagy csak jóval kevésbé lenne látható ezen a térképen. Blanchot forrásai egyszerre irodalmiak és filozófiaiak, franciák és németek (Rilke, Kafka, Proust, Mallarmé, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Bataille, Lévinas stb.), hatása nélkül pedig vajmi kevéssé lenne felismerhető korunk európai gondolkodása. A ’Blanchot-hatás’ nélkül szinte elképzelhetetlenek mind Foucault és Derrida, mind Lévinas vagy akár Barthes szövegei.

Blanchot írásaiban már a negyvenes években feltűnnek azok az elméleti problémák, melyek a hatvanas évektől alapjaiban rengetik meg a művészetről szóló közhelyeinket (ilyen például a centrális alkotó szubjektum vagy épp a referenciális nyelv kritikája). Számos olyan filozófiai fogalom válik már igen korán döntő jelentőségűvé a műveiben, melyek nélkül nem létezhet a század utolsó harmadának gondolkodása (például a jelen kritikája vagy a differencia problémája). Eközben Blanchot kémtörténetekbe illő precizitással semmisíti meg a saját önéletrajzát. Egész életében a társadalomtól visszahúzódva élt, nyilvános szerepléseket egyáltalán nem vállalt, olyannyira, hogy valójában azt se tudjuk, élete nagy részében hogyan nézhetett ki, mivel huszonéves kora után fénykép sem készülhetett róla.

E kötet tanulmányai egyfajta nyomozások. Bár nem Blanchot mint személy után, sokkal inkább azoknak az utaknak – hatásoknak és recepcióknak – a bejárása, ahol és amerre Blanchot is járhatott. Egy tér-kép megrajzolása.

Az Ön hozzászólása

Belépés


Megjelent köteteink

ajanlokep

Lapozzon bele!

Sorozataink

Támogatóink


Részletes kereső
Könyvrendelés Címlap Részletes keresés Az Atlantisz könyvei Megjelent kötetink Sorozatok szerint Szerzők szerint Boltunkból azonal elvihető Szerzők szerint Cím szerint Témakör szerint Külföldi könyvbeszerzés Külföldi könyvkiadók Egyedi megrendelések Vásárlási tudnivalók Vásárlási tájékoztató Kedvezmények Miért az Atlantisz? Gyors import, kedvező ár Sürgős rendelések Különleges beszerzések A rendelés módjai Impresszum, kapcsolat Kapcsolatfelvétel Fejlesztés, grafika Hírek, események Hírek Atlantisz könyvkiadó Atlantisz könyvprogram The Atlantisz Publishing House Könyveink Az Atlantisz Könyvsziget Recenziók időrendben Szerzőink Munkatársaink Védnökeink és támogatóink Mentsen könyvet! Könyvkiadónk története Fotógaléria Kiemelt külföldi partnereink Letöltheto anyagok Sorozatok borítói Plakátok Panorámafotók Háttérképek Képernyővédő
Vissza a lap tetejére