Az Atlantisz Könyvkiadó oldala és webáruháza. Vásárlás, rendelés, import egy helyen!


  The Atlantisz Publishing House 2020. május 25. hétfő Kedvencek közé | Kezdőlapnak beállítom  
  On-line rendelés esetén 20% kedvezmény minden Atlantisz-kötetre és 10% kedvezmény minden raktáron levő könyvre!      |     Ismerkedjen meg kedvezményeinkkel!

Könyvrendelés

Kiemelt híreink


2020. május 18-tól újra nyitva az Atlantisz KönyvszigetA könyvrendeléseket továbbra is folyamatosan teljesítjük2020. március 18-tól az Atlantisz Könyvsziget átmenetileg zárva
Összes hír, esemény

Atlantisz Könyvkiadó

Hírlevél

Ha szeretne rendszeresen értesí- tést kapni akcióinkról, kiadvá- nyainkról, iratkozzon fel hírleve- lünkre!

Könyvkereső


Részletes kereső
Ha webáruházunkban vásárol, kérjük, előbb regisztráljon! | Vásárlási útmutató


Mesélő szobrok - Budapest köztéri emlékművei

Bolti ár: 3900 Ft

Internetes ár: 3510 Ft (10% kedvezmény)

Elérhetőség: Elfogyott

Borító: Fűzött

ISBN: 9789630787772

Nyelv: magyar

Kiadás éve: 2009

Kiadó: Európa Kiadó

Kategóriák: Budapest, Magyarország, Kultúra


Mennyiség (db):
 Ismertető

E könyv célja, hogy megismertesse az olvasót Budapest köztéri szobraival: elmondja, kit vagy mit ábrázolnak, ki az alkotójuk, és tárgyalja magukat a műveket – a történetüket, hogy hol és miért épp ott állították fel őket, az eltávolításukat, esetleges visszahelyezésüket, egyszóval mindazt, amiről a szobrok mesélhetnek nekünk. Érdeklődést ébreszt a város "szoborkörnyezete" iránt, hogy maguk az olvasók tegyenek fel kérdéseket az emlékművekről: ki is az az ember, akinek a szobrát naponta látják, mióta áll ott, és miért? S végül demisztifikálja a köztéri szobrokat: ha úgy tetszik, ledönti őket a piedesztálról, s arra biztatja az olvasót, hogy kritikusan és játékosan viszonyuljon a szobrokhoz és történetükhöz.

Bob Dent angol író és szerkesztő Liverpoolban kezdte a pályáját, s már itt kialakult benne a köztéri szobrok iránti érdeklődés, miután ez a város is -- akárcsak Budapest - tele van emlékművekkel. 1986 óta él Budapesten, s azóta számos angliai és magyarországi kiadványban - újságokban, folyóiratokban, könyvekben - jelentek meg írásai Magyarország történelméről, politikai életéről és kultúrájáról; s emellett különböző rádióknak küldött tudósításokat, valamint forgatócsoportok szakértőjeként is többször közreműködött. Jelenleg főként írói és szerkesztői munkája köti le az idejét, s gyakran idegenvezetőként is dolgozik. A Mesélő szobrok a hetedik könyve Magyarországról - és az ötödik Budapestről, amelynek története bronzban és kőben is meg van írva.

2008 novemberében a Fővárosi Közgyűlés "Budapestért" díjat adományozott Bob Dentnek a Magyarország és különösen Budapest kultúrájáról és történelméről szóló, "érdekes és különleges szemléletű" írásaiért.

Bob Dent új könyvében kritikus szemmel vizsgálja meg Budapest számtalan szobrát és köztéri emlékművét, s megmutatja, milyen izgalmasan tudnak mesélni a magyar történelemről.

A szerző előszavából:
Egy szobor állítása sok kérdést fölvet. Ki rendelte meg a munkát, mikor és miért? Ki készítette a szobrot? Milyen ember volt a szobrász? Mennyi időbe telt, mire a szobor ténylegesen a helyére került? Mit próbál mondani nekünk az emlékmű az ábrázolt alakról vagy alakokról? Mit mond nekünk arról a történelmi korról, amikor eltervezték és létrehozták? Hogyan lehetséges, hogy ugyanazt a személyt több, egészen különböző szobor is megörökíti? Van-e valami furcsaság a szoborban – esetleg a kísérő szövegben vagy a mellékfigurákban? Miért épp azon a helyen áll? Beleillik-e a környezetébe? Mi történt a hivatalos felavatásának napján, és mi más történt még akkortájt? Állt-e a szobor valaha valami más eseménynek a középpontjában, és ha igen, miért? Mindig ugyanazon a helyen állt? "Eltűnt"-e valaha, hogy talán később visszakerüljön ugyanarra vagy esetleg egy másik helyre? Ugyanolyan volt, amikor visszakerült, vagy megváltozott? Megváltozott-e anélkül, hogy elmozdították volna? E kérdések közül nem mindegyik vonatkozik minden - akár Budapesten, akár máshol lévő - szoborra, de néhányuk, különböző kombinációkban, bizonnyal föltehető mindegyik emlékművel kapcsolatban.

Egy könyv, melyben Budapest egyetlen nagy szoborpark!


Az Ön hozzászólása

Belépés


Megjelent köteteink

ajanlokep

Lapozzon bele!

Sorozataink

Támogatóink


Részletes kereső
Könyvrendelés Címlap Részletes keresés Az Atlantisz könyvei Megjelent kötetink Sorozatok szerint Szerzők szerint Boltunkból azonal elvihető Szerzők szerint Cím szerint Témakör szerint Külföldi könyvbeszerzés Külföldi könyvkiadók Egyedi megrendelések Vásárlási tudnivalók Vásárlási tájékoztató Kedvezmények Miért az Atlantisz? Gyors import, kedvező ár Sürgős rendelések Különleges beszerzések A rendelés módjai Impresszum, kapcsolat Kapcsolatfelvétel Fejlesztés, grafika Hírek, események Hírek Atlantisz könyvkiadó Atlantisz könyvprogram The Atlantisz Publishing House Könyveink Az Atlantisz Könyvsziget Recenziók időrendben Szerzőink Munkatársaink Védnökeink és támogatóink Mentsen könyvet! Könyvkiadónk története Fotógaléria Kiemelt külföldi partnereink Letöltheto anyagok Sorozatok borítói Plakátok Panorámafotók Háttérképek Képernyővédő
Vissza a lap tetejére